Kom rett i gang med vannarbeid

Sommeren er på vei med varme dager og gode muligheter for å introdusere retrieveren din for vannarbeid. Men hvordan får du hunden til å apportere like fint fra vann som på land? Her kommer tre tips.

Tekst og foto: Av Ann Cathrin Solbakken

En retriever skal gå villig i vann og komme raskt tilbake med apporten uten å riste seg eller å slippe «fuglen» eller dummyen i bakken. I den perfekte verden skal den adlyde alle dine kommandoer like godt i vann som på land. Det høres fint ut, ikke sant? Men vannarbeid er ikke alltid like lett i praksis, men trener du lurt - får du det til.

 

#Tips 1 Vent med vannarbeid til hunden er trygg

Det er lett å forhaste seg med vannarbeid, ikke minst bli bekymret hvis valpen eller unghunden ikke vil i vann den første sommeren. Min erfaring er at det pleier å gå seg til for de aller fleste.


Skummelt å bade?: Å slippe retrieveren din med andre badeglade hunder kan være det som skal til for å knekke svømmekoden

Det viktigste er at du ikke tvinger den firbeinte. Ta heller på deg badebuksa selv å gå foran som et godt eksempel. Svømmeknappen kommer også lett i havn dersom du slipper retrieveren din med andre firbeinte som elsker å bade. Plutselig glemmer hunden din seg, og blir med i dragsuget. Og vips så er problemet løst.

 

#Tips 2 Avlevering i hånd må sitte på land før du begynner på vann


Det kritiske punktet: Det er i det sekundet hunden kommer opp fra vann at den gjerne vil riste seg.

En hund som er våt i pelsen vil riste seg ved første mulighet. Hvis den firbeinte ikke kan avlevere ordentlig i hånd på land, vil den mest sannsynlig slippe apporten med en gang den kommer opp fra land for å riste seg. Den kan også riste seg med dummy eller fugl i munnen. Begge deler er lite ønskelig.

Men, hvorfor er dette så farlig, tenker du kanskje?

Hvis retrieveren din rister seg med fugl i munnen, blir viltet lett skamfert. Da vil ikke Eivind Helstrøm kjøpe fuglen din til restauranten sin. Hvis hunden din slipper en skadeskutt and i bakken for å riste seg, kan fuglen løpe tilbake til vannet, dykke og deretter forsvinne. Da mister apportøren sin misjon om å bringe viltet raskt hjem, slik at en skadeskutt fugl kan avlives så raskt som mulig for å unngå og pines.

Selv om du ikke har tenkt deg på praktisk jakt med retrieveren din, har alle øvelsene i retrieverarbeid sitt bakteppe i praktisk jakt, også når du jobber med dummyer. Du får i tillegg mer flyt dersom hunden din leverer dummyen i hånd. Hvis du har trent inn øvelsen på land, er det også mye enklere å få det til fra vann.


Shake it, baby!: Lærer du hunden din en rist-kommando er det enklere å få inn rutinen med at hunden leverer i dummyen i hånd, og deretter rister av seg vannet. 

I tillegg kan det være lurt å lære hunden din en rist-kommando hver gang den rister seg etter å ha fått vann eller regn i pelsen. Etterhvert legger du på kommandoen «Rist!» umiddelbart etter at hunden har levert apporten i hånd. En hold-kommando er heller ikke dumt. Da kan du minne hunden din på hva den skal gjøre, når du ser at den vurderer å slippe.

Sist, men ikke minst kan det være lurt å la retrieveren din hente de første apportene på en strand. Vass ut til knærne de første gangene. Da rekker ikke hunden din å tenke på at den skal riste seg før du får dummyen i hånd. Gradvis trekker du deg lenger og lenger inn på land for hver apport.

 

#Tips 3 Tren ved vann, ikke alltid i vann


Vannpasjon til besvær?: En retriever skal ha vannpasjon, men ved feil trening kan enkelte få overtenning. 

En retriever skal ha vannpasjon, men enkelte får i overkant mye vannpasjon hvis du kaster mye til dem på flatt vann eller sammen med andre hunder. Dette viser seg i lyd og uro, noe som også er svært lite ønskelig, spesielt om du har tenkt å delta med hunden din på jaktprøver for retrievere. Når den firbeinte får overtenning er den også mindre kontaktbar og mindre konsentrert.


Avlevering på land først: Vann er et ekstra element hunden skal mestre. Det er derfor viktig at hunden forstår oppgaven på land før du begynner fra vann. 

Det kan derfor være lurt å trene hunden din ved vann uten at den nødvendigvis skal i vann. Du kan for eksempel starte med enkel jaktlydighet som sitt og bli, innkalling og jaktfot ved siden av et tjern. Når hunden er fokusert og lydig går du videre til å trene apporteringer bort fra vann og langs vann. Hvis hunden din mestrer dette uten å falle for fristelsen til å ta seg en dukkert, ja da er neste steg apportering i vann.

 

Nyt sommeren

Er du tålmodig og trener riktig i og ved vann får du og hunden din det gøy. Alle øvelsene i retrieverarbeid lar seg nemlig utføre i vann. Både stopp på fløyte, dirigeringer og felt med mer.


Skånsom trim: Vannarbeid er god trening for hunder i alle aldre.

I tillegg er vannarbeid god trim, samt skånsomt både for ledd og muskler. En aktivitet hunden din kan holde på med helt til livets høst. Sist, men ikke minst er det deilig og kjølende på dager når kvikksølvet går så høyt at all annen trening er utelukket. Lykke til!


PS! I Onlinekurs i vannarbeid – Fra avlevering i hånd til blinde dirigeringer får du verktøyene og kunnskapen du trenger for å utvikle en apportør som virkelig behersker det våte element. Les mer om Onlinekurs i vannarbeid her!

 

Faktaboks:

Ann Cathrin Solbakken:
• Instruktør og kurs i retrieverarbeid siden 2010
• Hatt golden retriever, flat coated og labrador.
• Konkurrer i dag med labradorene Lava og Tamdhu i inn- og utland
• Driver Retrieverportalen en onlinehundeskole i retrieverarbeid med kurs fra valp til viderekommende
• Hjemmeside: www.anncathrinshundekurs.com
• Følg oss gjerne på Instagram: @anncathrinsretrieverkurs

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.